ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Τι επηρεάζει την άπνοια;

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


Προπόνηση εκτός νερού

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για προπόνηση στην ελεύθερη κατάδυση θα πρέπει να πούμε κάποια γενικά πράγματα, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα με προπονήσεις, είναι όμως κάτι που το σκέφτονται. Όπως θα δούμε, πριν ξεκινήσουμε την προπόνηση, υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, στον ίδιο μας τον εαυτό μας ή στον προπονητή μας, αρχής γενομένης με την πιο σημαντική ίσως για τους περισσότερους: «Πόσο χρόνο μπορώ να διαθέσω;»...

Πώς θα βελτιώσω τις επιδόσεις μου

Τώρα που χειμώνιασε οι εξορμήσεις στη θάλασσα είναι πλέον πιο δύσκολες και κατ’ επέκταση λιγότερες, έχοντας έτσι στη διάθεσή μας περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Άραγε πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτό... το θείο δώρο; Μα φυσικά, κάνοντας κάτι που θα βελτιώσει την άπνοια μας!!!

Βοήθεια, δεν εξισώνω!!!

Το μεγάλο δράμα κάθε ελεύθερου -και αυτόνομου- δύτη. Ίσως όλοι το έχουν ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Ξεκινάμε, ντυνόμαστε, πέφτουμε στο νερό. Απόλαυση, το γαλάζιο της θάλασσας γύρω μας. Βλέπουμε το βυθό, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, ξεκινάμε τη βουτιά μας και άουτς... τζίφος! Το αυτί πονάει, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, απογοήτευση…

Η αφυδάτωση στις υ/β δραστηριότητες

Έχει έρθει το καλοκαίρι και πλέον όλοι οι «βουτηχτές» έχουν αρχίσει τις εξορμήσεις στη θάλασσα είτε για την υποβρύχια αλιεία είτε για την ελεύθερη κατάδυση. Ο ωραίος καιρός με τα ζεσταμένα νερά, οι λεπτές στολές με τα λίγα κιλά στη ζώνη και η γενικότερη χαλαρότητα του καλοκαιριού επιτρέπουν πολύωρα ψαρέματα και βαθιές βουτιές.

Το «σύστημα» του ζευγαριού...

Συχνά ακούμε «πάω με το ζευγάρι μου για ψάρεμα», αλλά τελικά ο ένας ψαρεύει από τη μία μεριά του κάβου και ο άλλος από την άλλη! Σε αυτό το άρθρο θα πούμε δυο λόγια για το ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του ζευγαριού και πώς λειτουργεί το όλο σύστημα. Γιατί περί συστήματος πρόκειται...

Ελεύθερη & ψαροτούφεκο: δυο διαφορετικοί κόσμοι;

Πολλοί από τους ελεύθερους δύτες ξεκίνησαν ως ψαροκυνηγοί, ιδιαίτερα η παλαιότερη γενιά τους. Πολλοί από αυτούς παραμένουν ακόμα ενεργοί ψαροτουφεκάδες, όπως πολλοί επίσης καθαρόαιμοι ψαροτουφεκάδες κάνουν πλέον κάποια στιγμή ένα σχολείο ελεύθερης κατάδυσης.

Απαγορεύεται το ψάρεμα. Και τώρα;

Όπως γνωρίζουν σίγουρα όλοι οι φίλοι του υποβρύχιου κυνηγιού, το ψάρεμα απαγορεύεται στην Ελλάδα όλο το μήνα Μάιο. Από τη στιγμή, ωστόσο, που δεν έχει απαγορευτεί ακόμα πλήρως, δεν υπάρχει λόγος απελπισίας... Υπομονή λοιπόν. Ένας μήνας είναι, θα περάσει.

Το βαθύ πάθος μας για το «Grand Bleu»...

Επανειλημμένα βλέπουμε και ξαναβλέπουμε την κινηματογραφική δημιουργία Grand Bleu, επειδή στα κεντρικά πρόσωπα των ηρώων αναγνωρίζουμε πλευρές της προσωπικότητάς μας.
Ο Luc Besson φώτισε με την υπέροχη φωτογραφία του το «εξαρτημένο άτομο» στην άπνοια, που το ενσαρκώνει ο Ζακ, τοποθετώντας τον δίπλα σε ένα χαρακτήρα που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδά του, τον «καριερίστα» Έντζο.
Αυτό το άρθρο είναι μια ακόμη ανάγνωση του έργου!   

Υπό το πρίσμα χρόνιων παθήσεων

Ακούμε συχνά ότι η ελεύθερη κατάδυση «δεν έχει ηλικία», κάτι που ισχύει με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια ηλικία όπου οι επιδόσεις απαραίτητα θα πέσουν, όπως στον κλασικό αθλητισμό, ή πως θα έλθει μια στιγμή κατά την οποία δεν θα μπορούμε πλέον να καταδυόμαστε...

 

Πνευμονική θλάση. Κοινώς, φτύνοντας αίμα...

Η πνευμονική θλάση είναι ένας όλο και πιο συχνός τραυματισμός σε ελεύθερους δύτες και ψαροτουφεκάδες. Το γεγονός ότι μετά από μια βουτιά κάποιος «φτύνει αίμα» δεν είναι καθόλου φυσιολογικό και το ότι συμβαίνει σε αρκετούς σε κάθε ψάρεμα ή βουτιά δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό.

 

Βουτιές το χειμώνα: απόλαυση ή ταλαιπωρία;

Ενώ κάποιοι είναι λάτρεις των χειμερινών βουτιών στη θάλασσα, κάποιοι άλλοι τις θεωρούν ταλαιπωρία, προτιμώντας τη χειμερινή προπόνηση σε πισίνα και γυμναστήριο ή απλά το «παθητικό» ψαροτούφεκο: να βλέπουν δηλαδή όλες τις καινούργιες ταινίες για το υποβρύχιο ψάρεμα, που δεν πρόλαβαν να δουν μέσα στο καλοκαίρι.