ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

3.800 χρόνια μετά...

«Μίνως γάρ… ναυτικόν εκτήσατο και της νυν Ελληνικής θαλάσσης επί πλείστον εκράτησε…» (Θουκυδίδης, Ιστοριών Α 4)
«Ακριβώς δίπλα από το καλάθι συλλογής αγγείων, πλάι στον αναρροφητήρα έχουμε αποθέσει το αγγείο 52. Θέλω να το ανεβάσεις προσεκτικά, γιατί είναι γεμάτο άμμο και είναι βαρύ» μου λέει η Ελπίδα Χατζηδάκη, διευθύντρια της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στην Κρήτη.

Ιχνηλατώντας τους Θαλάσσιους Δρόμους του Αργοσαρωνικού

Η περιοχή του Αργοσαρωνικού έχει προσφέρει μέχρι σήμερα πλούσιες αρχαιολογικές και ιστορικές μαρτυρίες για τη ναυτιλία και το εμπόριο κατά την αρχαιότητα. Η παρουσία οψιανού στο σπήλαιο Φράγχθι, στη νοτιοανατολική Αργολίδα, προερχόμενου από τη νήσο Μήλο, απέδειξε για πρώτη φορά την άσκηση ναυσιπλοΐας και μεταφοράς πρώτων υλών ήδη από τη Νεότερη Παλαιολιθική περίοδο, περί το 10.900 π.Χ.

Νότιος Ευβοϊκός - Mare incognitum

Δρακονέρα…, Μαύρος Κάβος…, Φονιάς…, Πεθαμένο…, Αράπης…, Άγαλμα… Τα ακτωνύμια του Νότιου Ευβοϊκού, ιστορικά φορτισμένα και φορείς δυσοίωνων εννοιολογικά όρων, είναι ικανά από μόνα τους να εξάψουν κάθε φαντασία.

 

Προϊστορικά ευρήματα στο βυθό της Θράκης

Τον Νοέμβριο του 2008 ένα ερευνητικό κλιμάκιο της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, πραγματοποίησε μία σύντομη υποβρύχια έρευνα στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κομοτηνής. Εντελώς ανέλπιστα ανακαλύφθηκε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα που θα ρίξει νέο φως στην μεταλλοτεχνία του Προϊστορικού Αιγαίου: ένας «θησαυρός» χάλκινων εργαλείων της 3ης χιλιετίας π.Χ.