ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Αναμένοντας τις Αλκυονίδες

Αποτελούσαν πάντα τις πιο γενναιόδωρες μέρες του χειμώνα. Χαρακτηρίζονται από τις ατελείωτες μπουνάτσες, μες στην καρδιά αυτής της εποχής, και από την αλίευση ιδιαίτερων θηραμάτων όπως η μεγάλη τσιπούρα.

Σαργός: μπορεί να ψαρευτεί παντού

Οι πιο πολλοί ψαράδες έχουν συνδέσει το ψάρεμα του σαργού με τη θαλασσοταραχή. Αν και δεν έχουν άδικο ως προς την αποτελεσματικότητα αυτών των συνθηκών, υπάρχουν και αρκετές ακόμη περιπτώσεις που θα μπορέσουμε να ξεγελάσουμε αυτό το θήραμα σε πιο ήπιες συνθήκες.

Συναγρίδα: ένα δύσκολο και ποθητό θήραμα

Το καλάμι υποκλίθηκε έτσι που δεν το έχω δει ποτέ μου. Το ψάρι έδωσε ένα μεγάλο κεφάλι, παίρνοντας μέτρα. Σήκωσα το καλάμι ψηλά για να σταματήσω την ανεξέλεγκτη πορεία του και άρχισα να το ανεβοκατεβάζω δυνατά, ώστε να σηκώσω το ψάρι από τον άγριο βυθό και να μην του δώσω την ευκαιρία να βραχώσει...

Οι μουρμούρες έρχονται

Η μουρμούρα είναι το ψάρι που συναντάται συχνότερα στις θάλασσές μας, όλες σχεδόν τις εποχές του έτους. Το ψάρεμα, όταν απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτήν, απαιτεί ειδική προετοιμασία, εξοπλισμό, αλλά και συγκεκριμένες μεθόδους, ώστε τα αποτελέσματά μας να είναι ικανοποιητικά.

Στον παροξυσμό του σαργού

Πρωινό ξύπνημα σε νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ακούω τον ήχο του αέρα και της θάλασσας που ασπρίζει τη βραχώδη δεξιά πλευρά του κάβου. Πετάγομαι στο παράθυρο, επιβεβαιώνομαι, ντύνομαι βιαστικά και φεύγω. Δεν με νοιάζει αν δεν έκλεισα το ξυπνητήρι που χτύπαγε σαν τρελό, αν δεν έφτιαξα ένα ζεστό καφέ, αν ξέχασα κάτι. Σίγουρα θα αναρωτιέστε «γιατί τόση βιασύνη;»…   (Γράφει ο Γρηγόρης Αποστολίδης)

Ψάρεμα εκτός ορίων, με surfcasting (3ο)

Ολοκληρώνοντας το θέμα μας «Ψάρεμα εκτός ορίων» θα αναφερθούμε στις αρματωσιές. Πετονιές, αγκίστρια, στριφτάρια, χάντρες, bait clip και πολλά άλλα παρελκόμενα θα μας βοηθήσουν στην κατασκευή τους, μια διαδικασία όμως που θα πρέπει να γίνει με μεράκι και ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια.

Ψάρεμα εκτός ορίων, με surfcasting (2ο)

Για «ψάρεμα εκτός ορίων» με την τεχνική surfcasting, ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι ανάλογος με τις δύσκολες συνθήκες θάλασσας που θα αντιμετωπίσουμε. Δυνατά καλάμια, μηχανισμοί μεγάλης έλξης και πετονιές αρίστης ποιότητας. Ας τα δούμε με τη σειρά.  

Ψάρεμα εκτός ορίων, με surfcasting (μέρος 1ο)

Η αναμέτρηση με την άγρια θάλασσα και τα άγνωστα θηράματα που θα παλέψουμε με δυνατό εξοπλισμό, σε δύσκολες συνθήκες θάλασσας, πολλές φορές με ενοχλητικό αέρα και κρύο, απαιτούν την εφαρμογή του surf casting. Αυτή είναι η εξειδικευμένη τεχνική γι' αυτές τις συνθήκες, που προσφέρει συναισθήματα μοναδικά!