ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Η ζωντανή γαρίδα

Για πολλούς αποτέλεσε το δόλωμα που χρησιμοποίησαν όταν ξεκίνησαν τα ψαρέματά τους. Για τους πιο έμπειρους ψαράδες αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές, όταν θέλουν να ξεγελάσουν μεγάλα και πονηρά θηράματα όπως είναι τα λαβράκια και οι σαργοί! Φυσικά, δεν θα ήταν δυνατόν να μιλάμε για τίποτε άλλο από τη ζωντανή γαρίδα, το «διαμάντι της θάλασσας», όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν πολλοί.

Σκουλήκι κόκκινο της άμμου

Η αναζήτηση των ζωντανών δολωμάτων είναι το πρωταρχικό στάδιο της ψαρευτικής μας εξόρμησης. Πολλοί από εμάς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε παραπάνω από ένα τηλεφώνημα για να τα παραγγείλουμε στα καταστήματα που τα εμπορεύονται. Όμως αρκετοί ψαράδες του εξωτερικού θεωρούν εξίσου διασκεδαστική με το ψάρεμα την αναζήτηση ζωντανών δολωμάτων στα μέρη όπου πιθανόν ζουν...

Καλαμάρια, σουπιές κ.ά, ως δόλωμα ακτής

Στο ψάρεμα υπάρχει ένας βασικός κανόνας που οι οποιεσδήποτε εξαιρέσεις του απλώς τον επιβεβαιώνουν: «μεγάλο δόλωμα, μεγάλο ψάρι».

Η κορδέλα, το δόλωμα του καλοκαιριού

Η κορδέλα, ένα από τα δολώματα εισαγωγής που καλλιεργούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, κάνει την εμφάνισή της στα καταστήματα ειδών αλιείας μόνο κατά τους θερμούς μήνες του χρόνου και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Αυτό οφείλεται στο ότι είναι από τα λίγα δολώματα που δεν απαιτούν ψύξη για να συντηρηθούν, καθώς διατηρείται στους 20 με 25 οC.

Δολώματα «ανάγκης»

Σε όλες τις ψαρευτικές μας αποδράσεις το κύριο μέλημά μας είναι πάντα η προμήθεια σε ικανοποιητική ποσότητα μίας ποικιλίας διαφόρων δολωμάτων από τα καταστήματα ειδών αλιείας, που ευτυχώς τα διαθέτουν ακόμα σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος δολωμάτων που δεν είναι διαθέσιμα προς πώληση και βρίσκονται στις περισσότερες ακτές της χώρας μας.

Το πράσινο καραβιδάκι

Το καραβιδάκι είναι ίσως το πιο γνωστό δόλωμα σε όλους τους φίλους της αλιείας επιφανείας, είτε αυτοί ψαρεύουν από την ακτή είτε με σκάφος, ενώ οι περισσότεροι από εμάς στα πρώτα μας βήματα δίπλα στη θάλασσα πάντα είχαμε και λίγο καραβιδάκι ως δόλωμα, δίπλα στα πεταχτάρια μας.