ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Οι χειμωνιάτικοι σαργοί

Για πολλούς το εγγλέζικο τον χειμώνα σημαίνει ατελείωτες ώρες αναμονής για το τσίμπημα ενός μεγάλου λαβρακιού. Εμένα, οι χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής αυτής ανέκαθεν μου έφερναν στο μυαλό εκείνο το πονηρό βούλιαγμα του φελλού, σημάδι ότι κάποιος μεγάλος σαργός δοκίμαζε διστακτικά τα bigattini μου.

Εγγλέζικο και bolognese με στόχο το σαργό

Ο σαργός αποτελεί το κορυφαίο θήραμα στις τεχνικές που συμπεριλαμβάνουν τη χρήση φελλού, ακριβώς όπως η τσιπούρα στο casting και το λαβράκι στο spinning. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναλύουμε τα υπέρ και τα κατά των τεχνικών του εγγλέζικου και του bolognese, με μέτρο σύγκρισης ψαρευτικές εξορμήσεις για σαργούς σε διαφορετικά μέρη και βάθη.

Λαβρακισμός

Αρχές Ιανουαρίου και παντού παγωνιά. Τα μαύρα σύννεφα έχουν καλύψει τον ουρανό, ο οποίος με τη σειρά του μεταδίδει το χρώμα και τη διάθεσή του στη θάλασσα. Την παρακολουθώ να δέχεται επίθεση από δυνατή βροχή και αέρα, μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Έξω ο βοριάς έχει λυσσάξει. Περιμένω υπομονετικά να σταματήσει η βροχή. Εάν δεν πάρω ψάρια σήμερα... δεν θα πάρω ποτέ!

Με το διαχρονικό καραβιδάκι

Αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε ασχολείται με το εγγλέζικο με τι δόλωμα ψαρεύεται η συγκεκριμένη τεχνική, η πρώτη του απάντησα σίγουρα θα είναι το bigattini. Κι όμως το εγγλέζικο μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα δολώματα που μπορούν να αποδώσουν εξίσου καλά ή και καλύτερα σε κάποιες περιπτώσεις.

Σαργοί σε βαθιά λιμάνια

Το ψάρεμα του σαργού αποκτά νέο νόημα όταν τον ψάχνουμε σε απόμακρα μέρη, σε βαθιά λιμάνια με πετρώδη βυθό και δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τα λεπτά εργαλεία του match fishing εγγυώνται την καλύτερη δυνατή παρουσίαση του δολώματος, για την προσέλκυση των μεγαλύτερων και πιο καχύποπτων ψαριών.

 

Αναζητώντας τους λύκους ανάμεσα στα ρεύματα

Τα πρώτα κρύα έφτασαν, ο υδράργυρος αγγίζει σιγά σιγά το μηδέν και η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι τόσο έντονη που σε διαπερνά μέχρι το κόκαλο. Εμείς όμως βρισκόμαστε εκεί… Από το σούρουπο έως το ξημέρωμα, μπροστά στα ρεύματα, αναζητώντας τους μεγάλους χειμωνιάτικους θηρευτές!

«Η μνήμη του σαργού»

Αρκετά χρόνια πριν, σε μια τυχαία ανάγνωση που είχα κάνει σε γνωστό περιοδικό του χώρου, και συγκεκριμένα στο Sport Fishing του έτους 2001, κάποιος ξένος αρθρογράφος ανέλυε μέσα από ένα σύντομο κείμενο τις απόψεις του σχετικά με τη συμπεριφορά των ψαριών, και ειδικότερα αυτή του σαργού.