ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Καλαμάρια, μια παράκτια «επιδημία»

Το ψάρεμα του καλαμαριού είναι μία από τις πιο πωρωτικές τεχνικές με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί κάποιος ψαρεύοντας από τη βάρκα, αλλά και από τη στεριά τις νύχτες του χειμώνα, όταν τα καλαμάρια κινούνται κοντά στο γιαλό.

Η πλεύση των σκληρών τεχνητών δολωμάτων

Νομίζω ότι όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε πως στο spinning τα τεχνητά δολώματα έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε, όταν εμείς τα σέρνουμε με σταθερή ανάκτηση προς την ακτή ή το σκάφος, η κίνησή τους να μιμείται κάποιον ζωντανό οργανισμό από αυτούς που συγκαταλέγονται στο μενού των θηρευτών.

Λούτσος: μια διπλή προσωπικότητα...

Τα μικρόψαρα διαλύονται πανικόβλητα στην παρουσία του γιατί ξέρουν καλά ότι η άγρια όψη του δεν είναι μόνο για φιγούρα! Η επιθετικότητα του λούτσου είναι δεδομένη, κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητο από όσους ασχολούνται με το spinning, στόχο του οποίου αποτελούσαν πάντα τα επιθετικά αρπακτικά ψάρια...

Οι στιγμές του spinning (γ’ μέρος)

Οι μετεωρολογικές και θαλάσσιες συνθήκες είναι στενά συνδεδεμένες με τη βιολογία κάποιων αρπακτικών ειδών. Το να γνωρίζουμε τις διάφορες όψεις και στιγμές τους βοηθάει αρκετά στη δύσκολη φάση όπου θα πρέπει να επιλέξουμε τη σωστή ώρα για να ξεκινήσουμε ένα ψάρεμα με τεχνητά δολώματα.

Οι δρόμοι του spinning (Mέρος β')

Τα πιο χαρακτηριστικά και θεαματικά μέρη για spinning στη θάλασσα είναι οι βραχώδεις ακτές και η ζώνη του αφρού που δημιουργείται από την επιστροφή του κύματος. Αυτή η τελευταία είναι η ιδανική περιοχή για το ψάρεμα του λαβρακιού αλλά και άλλων ειδών που συναρπάζουν πάντα κάθε λάτρη του ψαρέματος με τεχνητά δολώματα.

Οι δρόμοι του spinning (μέρος α’)

Με αυτήν τη σειρά άρθρων για το spinning θα διερευνήσουμε τις βασικές περιοχές στις οποίες μπορούμε να ψαρέψουμε με αυτήν την τεχνική, παραθέτοντας τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, αλλά θα αναφερθούμε και στις όποιες καινοτομίες χαρακτήρισαν την εξέλιξή της. Ένα μικρό ταξίδι δηλαδή στους χώρους και στις ιδιαιτερότητες του ψαρέματος με τεχνητά από την ακτή.

Το κάλπικο τρόπαιο...

Πάνε χρόνια από τη μέρα εκείνη που το τηλέφωνό μου χτύπησε και σηκώνοντάς το άκουσα από την άλλη μεριά της γραμμής μια ευγενική φωνή που μιλούσε όμως δύο ταχύτητες πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Ήταν κάποιος Κερκυραίος αναγνώστης που ήθελε να του εξηγήσω όσο πιο πολλά μπορούσα για το spinning στον λιγότερο δυνατό χρόνο...

Όταν τα γοφάρια δεν χτυπούν…

Τον τελευταίο καιρό, έπιασα τον εαυτό μου να κάνει την ίδια συζήτηση με φίλους από όλη την Ελλάδα, που ξεκινούσε πάντα με την ίδια απορία: «Φέτος τα γοφάρια ήταν λίγα και δεν βαράγανε στα τεχνητά όπως άλλες χρονιές… Γιατί, άραγε;».