ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Εθισμός στο jig;

Μετά την πρώτη έκρηξη ενθουσιασμού, που μεταδόθηκε σε πολλούς ψαράδες σαν να ήταν ιός, το vertical είχε μια στιγμή στασιμότητας όσον αφορά την αποτελεσματικοτητά του: μήπως τα θηράματα συνήθισαν ήδη στα καινούρια κόλπα; Υπάρχουν μήπως κάποιες σωστές και κάποιες λάθος εποχές για την τεχνική;
Πριν αρχίσουμε να απογοητευόμαστε και ρίξουμε βαθιά στο συρτάρι τα καινούρια jigs, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι μπορεί να έχει συμβεί.

Μια βόλτα στην ξέρα

Στο vertical jigging βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις του βυθού στις ξέρες, που, αν και είναι γνωστές, ποτέ δεν τις είδαμε υπό το πρίσμα αυτής της καινούριας δραστηριότητας. H ξέρα είναι η περιοχή που μπορεί να μας δώσει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση, φτάνει να καταφέρουμε να την αναλύσουμε, με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις άλλες τεχνικές.

Ψαρεύοντας με «κατευθυνόμενο χταπόδι»

Ανάμεσα στην καθετή και το vertical jigging, το «κατευθυνόμενο χταπόδι» εμφανίζεται ως μια υβριδική και πολύ αποδοτική τεχνική, ικανή να ενώσει σε μια σχεδόν τέλεια «συμβίωση» τα πιο αποτελεσματικά στοιχεία και των δύο τεχνικών.

Φθινόπωρο με vertical jigging

Οκτώβριος. Η αποπνικτική ζέστη είναι πια μια ανάμνηση, το θερμοκλινές δεν υπάρχει πια, και τα ψάρια αποδεικνύονται και πάλι επιρρεπή στις κάθετες επιδρομές για να επιτεθούν βίαια στο «σίδερο», που κυματίζουμε για να προσελκύσουμε την προσοχή τους. Να 'μαστε! Ξαναρχίζει μια νέα σεζόν για το vertical jigging, για να τη ζήσουμε στο έπακρο.

Με το δικό μας τρόπο

Ονειρευτήκαμε βλέποντας τις ιαπωνικές ταινίες, μας «έτρεξαν τα σάλια» θαυμάζοντας επιτυχίες με vertical jigging στους τροπικούς, ανταγωνιστήκαμε, παρατηρήσαμε την κάθε λεπτομέρεια, μέχρι και που αντιγράψαμε xωρίς κανένα ενδοιασμό. Όμως δεν μείναμε μόνο εκεί...


Ζητείται βυθός

Με τον ερχομό του καλοκαιριού, αλλά κυρίως με το τέλος της περιόδου αναπαραγωγής των ειδών που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, ας βυθιστούμε στους κλασικούς βυθούς για vertical jigging για να αναλύσουμε τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τους.

 

Από την αυγή στο ηλιοβασίλεμα

Το vertical jigging συχνά θεωρείται ως «εφεδρική» τεχνική, για να την εξασκούμε στον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τις δυνατότητές του, πρέπει να το αντιληφθούμε σαν δραστηριότητα που μπορούμε να εξασκούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ίσως εναλλάσσοντάς το με τις λιγότερο απαιτητικές παραλλαγές του.

Αργή κίνηση, καλό ψάρι

Ο ερχομός του χειμώνα συμπίπτει και με το ζενίθ της καλής εποχής για το jigging, και ακριβώς αυτή είναι η στιγμή για να πειραματιστούμε ψάχνοντας ψάρια σε δύσκολους βυθούς, προσαρμόζοντας την τεχνική μας σε μια διαφορετική περιβαλλοντική κατάσταση.