ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Χειμωνιάτικη καθετή

Η χειμερινή περίοδος, που χαρακτηρίζεται από έντονα καιρικά φαινόμενα και μεγάλες περιόδους με χαμηλή πίεση, αποτελεί για πολλούς μια στιγμή ανάπαυλας της αλιευτικής δραστηριότητας. Ένα είδος διαλείμματος που κατά τη διάρκειά του οι ερασιτέχνες ψαράδες συνήθως ασχολούνται με τη συντήρηση του ψαρευτικού εξοπλισμού ή του σκάφους. Όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις...

Κάθε ψάρι και το αγκίστρι του

Μικρά και απαραίτητα σε κάθε τεχνική ψαρέματος, τα αγκίστρια παίζουν ένα ρόλο πρωταρχικής σημασίας, κυρίως στην καθετή, μία μέθοδο που ίσως περισσότερο από κάθε άλλη μάς επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε είδη με πολύ διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά.

Για λιθρίνια στο Σαρωνικό

Η καθετή είναι η τεχνική με την οποία οι περισσότεροι κάναμε τα πρώτα μας βήματα στο ψάρεμα, με μια πετονιά, λίγα αγκίστρια και μερικές καθαρισμένες και αλατισμένες γαρίδες. Μ' αυτή την παραδοσιακή τεχνική, που τα ίχνη της χάνονται στην αρχαιότητα, ψαρέψαμε λιθρίνια στις αρχές Νοεμβρίου, όχι όμως με την καθετή στο χέρι, αλλά με τη χρήση καλαμιών που σχεδιάστηκαν και εξελίχθηκαν ειδικά για την τεχνική αυτή.

Τέσσερα δολώματα για την καθετή

Οι εξελίξεις που γνώρισαν πρόσφατα όλες οι παραδοσιακές τεχνικές δεν άφησαν ανεπηρέαστη την καθετή σε μικρά και μεσαία βάθη, η οποία εκσυγχρονίστηκε και διαθέτει πλέον τα δικά της καλάμια και μηχανισμούς, νήματα και πετονιές fluorocarbon και νέες αρματωσιές.

Για τα καλάμια καθετής

Το σημείωμα αυτό, μια σύντομη αναφορά στα καλάμια της καθετής αλλά και στην ίδια την τεχνική, έγινε με αφορμή την επιστολή του αναγνώστη μας Κωνσταντίνου, που έθετε κάποια ερωτήματα γι’ αυτήν την τόσο δημοφιλή τεχνική ψαρέματος και, πιο συγκεκριμένα, για τα ενδεδειγμένα καλάμια:

Σε βυθούς με ποσειδωνία

Πολλοί είναι οι βυθοί στους οποίους μπορούμε να εξασκήσουμε άνετα την καθετή. Κάποιοι όμως από αυτούς παρουσιάζουν μερικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα αυτοί που αποτελούνται από φύκια και κυρίως από ποσειδωνία.

 

Για σκαθάρια και λυθρίνια

Η παράκτια καθετή είναι μία τεχνική ψαρέματος που μπορεί να εξασκηθεί με επιτυχία με όλα σχεδόν τα σκάφη που τυχόν διαθέτουν οι φίλοι της θάλασσας. Είναι ένα τυπικό ψάρεμα των ζεστών εποχών και συγκεκριμένα αποδίδει τα μέγιστα την άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε θα μπορέσουμε να βρούμε διάφορα αξιόλογα είδη.

Εκπλήξεις από τα βαθιά

Στη ζωή μου έχω την τάση να δοκιμάζω καινούρια πράγματα στην προσπάθειά μου να εξελίξω ή να ανακαλύψω κάποιον άλλον τρόπο, πέρα απ' τα συνηθισμένα, για οτιδήποτε, ακόμα και στην καθημερινότητά μου. Με αυτήν τη λογική συμπεριφέρομαι και στο ψάρεμα.