ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Το ψιλοπαράγαδο: νετάρισμα και συντήρηση (6ο)

Το ψιλοπαράγαδο για να ξαναγίνει λειτουργικό μετά από μία αλιευτική εξόρμηση χρειάζεται νετάρισμα. Αναφερόμαστε στην προεργασία και την επιδιόρθωσή του ώστε να είναι έτοιμο να επιτελέσει, όποτε θελήσουμε, το έργο του: δόλωση, καλάρισμα, λεβάρισμα, με καλά αποτελέσματα...

Το ψιλοπαράγαδο: κατάλληλο σκάφος και παρέα (5ο)

Για να απλώσουμε το ψιλοπαράγαδο στη θάλασσα απαραίτητο είναι ένα πλεούμενο. Και γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά πλωτά μέσα, από... σαμπρέλα, παιδικό φουσκωτάκι, κανό, θαλάσσιο ποδήλατο κ.ά., έως και πολυτελή σκάφη αναψυχής. Κανένα όμως από τα παραπάνω δεν θεωρείται κατάλληλο για τη δουλειά μας, παρά μόνο ως έσχατες λύσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το ψιλοπαράγαδο: εποχές και ψαρότοποι (4ο)

Ένα καλοφτιαγμένο και καλοδολωμένο ψιλοπαράγαδο, ακόμα και αν γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια το πώς θα το ρίξουμε και θα το ανακτήσουμε από το βυθό, για να έχει την επιθυμητή απόδοση θα πρέπει να πέσει στο σωστό ψαρότοπο, την κατάλληλη εποχή.

Το ψιλοπαράγαδο: καλάρισμα και λεβάρισμα (3o)

Ένα καλοφτιαγμένο και καλοδολωμένο παραγάδι θα δουλέψει ακόμη και αν το απλώσουμε σ’ έναν τυχαίο, βραχώδη ή τουλάχιστον μικτό βυθό. Το αποτέλεσμα θα είναι όμως πολύ καλύτερο αν γνωρίζουμε και κάποια μέρη που προτιμούν ιδιαίτερα τα ψάρια, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Το ψιλοπαράγαδο: δολώματα και τρόπος δόλωσης (2ο)

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε το δικό μας ψιλοπαράγαδο. Με το παραγαδάκι μας έτοιμο, το μόνο που απομένει είναι να βάλουμε στα αγκίστρια μας το κατάλληλο δόλωμα, με το σωστό τρόπο για να προσελκύσει τα ποθητά αλιεύματα.

Το ψιλοπαράγαδο: υλικά και τρόπος κατασκευής (1ο)

Σε αυτό το άρθρο, αλλά και στα επόμενα που θα ακολουθήσουν, θα αναλύσουμε την την ενδιαφέρουσα τεχνική του ψιλοπαράγαδου με τέτοιο τρόπο ώστε να την κατανοήσει ο άπειρος ερασιτέχνης, αλλά και να συμπληρώσει τις γνώσεις του αυτός που ήδη ασχολείται. Με τρόπο απλό θα εκθέσουμε τις βασικές αρχές της δομής του εργαλείου, αλλά και τον τρόπο που αυτό ψαρεύει.

Παραγάδι για σφυρίδες

Απομεσήμερο. Το νοτιαδάκι ρυτίδωνε ελαφρά την επιφάνεια της θάλασσας. Ο νεαρός ψαράς πάσχιζε να τακτοποιήσει τη χοντρή πετονιά στο πανέρι του παραγαδιού. Τα μεγάλα άδεια αγκίστρια τον είχαν απογοητεύσει, όμως είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο μάστορα που καθότανε στην πρύμνη της βάρκας μάλλον ανέμελος.

Παραγάδι για λυθρίνια και όχι μόνο...

Το λυθρίνι, το «ερυθρό» όπως υποδηλώνει και το όνομά του από την αρχαιοελληνική ονομασία του «ερυθρίνος», είναι το «κόκκινο» ψάρι που συναντάμε συχνότερα στους πάγκους των ψαράδων. Ψάρι κοινό στις περισσότερες θάλασσες, όπως και στη δική μας, όπου μπορεί να μεγαλώσει αρκετά και να ξεπεράσει τα 2 κιλά.

Ένα mezzo μια βραδιά, για φαγκριά και για... αρχάριους

Κάθε σκάφος, ακόμη και ένα σχετικά μεγάλο, έχει δικαίωμα σε όλων των ειδών τα ψαρέματα. Για να το αποδείξουμε αποφασίσαμε να ρίξουμε, με ένα Jeanneau Merry Fisher 625, ένα βραδάκι του Απριλίου ένα παραγάδι για φαγκριά.

 

Παραγάδι για λυθρίνια

Μετά από τόσες συρτές, αποφασίσαμε να ξαναδοκιμάσουμε την τύχη μας στο παραγάδι, ρίχνοντας ένα για Pagellus erythrinus, όπως είναι το επιστημονικό όνομα του λυθρινιού. Και δεν πήγαμε άσχημα...