ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Με το φουσκωτό ρε γαμώτο..!

Όλοι όσοι λατρεύουν την ελευθερία,
όσοι ξέρουν ότι υπάρχουν κι άλλα
πράγματα στον κόσμο εκτός από αυτά
που φαίνονται, θα πετούν πάντα μαζί
με τον Ιωνάθαν. Ο καθένας μας θα
βρει κομμάτια από τον εαυτό του
στο γλάρο Ιωνάθαν. ~Richard Bach

Ποντικός στο σκάφος!

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στο Ανατολικό Αιγαίο, και αξίζει τον κόπο να το αναφέρουμε, για να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε απρόσκλητες -και ανεπιθύμητες- επισκέψεις, όπως αυτές των ποντικών!

Ο ναυαγός του λιμανιού

Το 1985 η Άσσος της Κεφαλονιάς ήταν ένας τόπος που σπάνια παίρναμε το ρίσκο να εκστρατεύσουμε από το Θιάκι, με τις αργοκίνητες ψαρόβαρκες της εποχής. Σε απόσταση επτά μιλίων από τον κάβο-Δαφνούδι, το πιο κοντινό απάγκιο της περιοχής, εύκολα βρισκόσουν εκτεθειμένος άμα έμπαζε το βοριά. Έτσι, παρόλο που τα ψάρια του τόπου ήταν εντυπωσιακά περισσότερα από τα δικά μας, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες κάναμε την αποκοτιά.

Επιλέγοντας παρέα ως πλήρωμα!

Μια βόλτα με το φουσκωτό μας μπορεί να γίνει ακόμα πιο απολαυστική όταν τη μοιραζόμαστε με καλούς φίλους. Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο διαφέρει κατά πολύ από τις στεριανές συναναστροφές και τις οδικές μας αποδράσεις, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της παρέας που θα κληθεί να συνταξιδέψει μαζί μας.

Με πλήρωμα τα παιδιά μας

Μπορεί ο ελεύθερος χώρος πάνω στο φουσκωτό μας να είναι περιορισμένος, αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι απαγορευτικός για τα μικρά μας παιδιά. Συμφωνούμε απόλυτα με όσους πιστεύουν πως μπορούν τα παιδιά μας να μας συντροφεύουν στις θαλασσινές μας εξορμήσεις, αρκεί εμείς να αναλογιστούμε τη χαρά αλλά και την ευθύνη αυτής της συνύπαρξης, επί του καταστρώματος και όχι μόνο...

Προσοχή στις σημαδούρες!

Το καλοκαίρι είναι εδώ και είναι για όλους: Γι’ αυτούς που ταξιδεύουν με το σκάφος τους, γι’ αυτούς που αράζουν και αργοψήνονται σε κάποια παραλία, γι’ αυτούς που βουτάνε, γι’ αυτούς που ψαρεύουν σε κάποια ακτή ή από κάποιο σκάφος. Η θάλασσα είναι για όλους και ο καθένας την απολαμβάνει με τον τρόπο του.

Πώς να κρατήσετε μακριά τη ναυτία

Μεταξύ των ενοχλήσεων που μπορεί να καταστρέψουν μία βόλτα με το φουσκωτό, η ναυτία είναι σίγουρα μία από τις χειρότερες, κυρίως λόγω της σοβαρής κατάστασης αδιαθεσίας από την οποία συνοδεύεται.

Για να σώσουμε το πορτοφόλι μας

Σε καιρούς ύφεσης όλα τα έξοδα θα πρέπει να υπολογίζονται με μεγάλη προσοχή. Ακόμα και κατά την αγορά ενός φουσκωτού μπορεί κανείς να εξοικονομήσει μερικά χρήματα, επιλέγοντας με σύνεση τον στάνταρ εξοπλισμό, αφαιρώντας μερικά αξεσουάρ που, πολύ συχνά, χρησιμεύουν μόνο για εντυπωσιασμό.

Αγκυροβολία σε φυσικούς όρμους

Σε πολλούς από εμάς τους «φουσκωτοπαθούντες», αρέσει να ζούμε σα Ροβινσώνες, αποφεύγοντας το συνωστισμό των μαρινών και των λιμανιών, απαρνιώμενοι συγχρόνως την ευκολία που αυτά προσφέρουν. Όμως μια τέτοια επιλογή, δεν πρέπει να γίνεται απερίσκεπτα.

Μια τέντα ύπνου διαφορετική...

Για πολλούς φίλους του φουσκωτού -συμπεριλαμβάνομαι κι εγώ σ’ αυτούς- ναυτικός τουρισμός σημαίνει αποκλειστικά ύπνο στο σκάφος! Είναι μια επιλογή που σου δίνει μια απίστευτη ελευθερία κινήσεων, μια αυτονομία θα έλεγα, και σου επιτρέπει να διανυκτερεύεις όπου θέλεις, με παρέα τη θάλασσα!

Όπου σε πάει η θάλασσα

Μεταξύ των ταχύπλοων μέσων, το φουσκωτό είναι σίγουρα εκείνο που μπορεί να καυχιέται ότι έχει τα καλύτερα χαρακτηριστικά κρατήματος, ασφάλειας και πλευστότητας, πέρα από τα ήδη γνωστά δυναμικά προσόντα, όπως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα. Όμως τα καλά προσόντα από μόνα τους δεν αρκούν...

Ταξίδεμα στον καιρό (μέρος 6ο)

Στο άρθρο αυτό, τελευταίο της σειράς «Ταξίδεμα στον καιρό», θα δούμε τους χειρισμούς μας όταν έχουμε τον καιρό στην μπάντα, αλλά και την αξία ενός καλά στημένου σκάφους. Αναφορικά με το πρώτο, είναι γεγονός πως όταν έχουμε τον καιρό στην μπάντα, τότε μπορούμε να ταξιδεύουμε αξιοπρεπώς ακόμα και σε χοντρές θάλασσες, οι οποίες κάνουν αδύνατη την πλεύση στα όρτσα και ιδιαίτερα δύσκολη την πλεύση στα πρύμα.