ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Άλλο ένα μερόνυχτο στον ωκεανό

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014. Μας έμεναν ακόμα 320 ναυτικά μίλια, όταν άρχιζε σιγά σιγά να χαράζει. Ένιωθα πως είχαμε φτάσει στον προορισμό μας, αλλά δεν ήταν έτσι. Άρχισε να βρέχει έντονα και έτσι δεν αφαιρέσαμε κανένα κομμάτι της τέντας. Αυξήσαμε ταχύτητα και ταξιδεύαμε μέσα στη βροχή σε ένα καθαρά χειμωνιάτικο τοπίο. Ύστερα από δυο ώρες η βροχή μάς προσπέρασε και έτσι βγάλαμε τις τέντες.

Νύχτα στον ωκεανό

Πλέαμε ήδη μια ολόκληρη μέρα στον ωκεανό, όταν μας βρήκε η νύχτα. Κλεισμένοι πλέον στην τέντα-δωμάτιο, πηγαίναμε με 5 κόμβους, καταναλώνοντας 2 λίτρα το μίλι, κερδίζοντας έτσι κάποια μίλια σε αυτονομία αλλά και πολύτιμες ώρες για ανασύνταξη δυνάμεων. Ένας ήταν στο τιμόνι και ένας αποκλειστικά στις οθόνες του ραντάρ και της θερμικής κάμερας, που δεν αργήσαμε να βάλουμε σε λειτουργία. Οι άλλοι δύο προσπαθούσαν να κοιμηθούν. Κανέναν όμως δεν έπιανε ο ύπνος. Ίσως  γιατί κανείς δεν ήθελε να λείψει από την ομάδα...  

Η πρώτη μέρα στον ωκεανό

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014. Μετά από αρκετές μέρες αναμονής στο Cascais της Πορτογαλίας, η στιγμή να ζήσουμε τη μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής μας, έφτασε. Τώρα μάλιστα είχαμε και την προηγούμενη εμπειρία της πρώτης άκαρπης προσπάθειας. Ήταν φανερό όμως πως κάτι έλειπε. Μεγάλο μέρος από την ενέργεια που είχαμε την πρώτη φορά χάθηκε. Περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αρνητική επιρροή που είχε πάνω μας η πολυήμερη αναμονή στο Cascais, που μας έκοψε τη φόρα...

Κορσική. Προορισμός Bonifacio!

Αφήνοντας στη δεξιά μας μπάντα το ακρωτήρι Pertusato, ανηφορίζαμε στη νοτιοδυτική πλευρά της Κορσικής, ανυπομονώντας να αντικρίσουμε το Bonifacio, που βρίσκεται δύο ναυτικά μίλια πιο πάνω.Κορσική. Στο «ελληνικό» Cargese ...και στο μυχό του Porto!

Καβατζάραμε το Capo di Feno και έχοντας τα μεγάλα πελαγίσια κύματα στην αριστερή μας μπάντα, μπαίναμε στον τρίτο μεγάλο κόλπο της δυτικής πλευράς της Κορσικής, τον κόλπο Sagone.Κορσική. Παραπλέοντας τις βορειοδυτικές ακτές

Αφήσαμε στην πρύμνη μας την μπούκα του ποταμού και το μικρό χωριό Porto, και πλησιάζαμε στη βορινή πλευρά του ομώνυμου κόλπου παραπλέοντας κοντά στις ακτές του. Μέχρι τη μικρή χερσόνησο του Senino μάς χώριζαν τέσσερα ναυτικά μίλια.

 

Κορσική. Με νοτιοανατολική ρότα ...λίγο πριν την επιστροφή

Aφήνοντας στην πρύμνη μας την Bastia που πραγματικά λατρέψαμε, αποτελώντας και τη βάση μας για την περιήγησή μας στην καταπληκτική ενδοχώρα της Κορσικής, η πλώρη μας στράφηκε προς το νότο. Είχαμε σκοπό να κατεβούμε χαμηλά και να διανυκτερεύσουμε σε κάποιον ασφαλή όρμο της νοτιοανατολικής πλευράς του νησιού, έχοντας σαν πρώτη επιλογή για την τελευταία μας διανυκτέρευση στην Κορσική την Santa Giulia.