ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Ραντεβού στην Ικαρία

Αν είστε από αυτούς που έχουν αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι διακοπές σημαίνει ταξίδι με το σκάφος, τότε αξίζει να κάνετε μια βόλτα προς τα ανατολικά, στη φιλόξενη νησιωτική Ελλάδα, όπου η λέξη «θαλασσινός» έχει κρατήσει το νόημά της.

Ψαρά, προορισμός χαλάρωσης... (μέρος β΄)

Αυτήν τη χρονιά θέλαμε να περάσουμε πολύ ήσυχες διακοπές, χωρίς φασαρία και έντονους ρυθμούς. Ψάχναμε ένα νησί που θα εξασφάλιζε την ανεμελιά των μικρών παιδιών μας, αλλά και τη δική μας, μιας και φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, νιώθαμε έντονη την ανάγκη να περάσουμε τις διακοπές μας χωρίς κανένα πρόγραμμα!

«Επιστρέφοντας» στα Ψαρά... (μέρος α΄)

Εκεί που νιώθεις πως είσαι στην άκρη του κόσμου κι ας βρίσκεσαι καταμεσής του Αιγαίου, εκεί που όταν ξεκινούν να φυσούν τα μελτέμια ξεχνούν να σταματήσουν, εκεί που οι θάλασσες είναι συχνά απροσπέλαστες ακόμα κι από τον ίδιο τον χρόνο που μοιάζει ανήμπορος ν' αγγίξει το νησί, εκεί που η λευτεριά βάφτηκε κατακόκκινη και κυματίζει περήφανα στις τοπικές σημαίες...

 

Τένεδος. Το νησί που μας μάγεψε...

Μπορεί στην Τένεδο να ζουν μόλις 3 ή 4 ελληνικές οικογένειες το χειμώνα, μπορεί σχεδόν όλα τα ελληνικά σπίτια να ανήκουν και να κατοικούνται τώρα πια από Τούρκους, μπορεί οι τούρκικες σημαίες να κυματίζουν όπου βρεθείς, η παλιά όμως ελληνική συνοικία εξακολουθεί να αποτελεί το στολίδι του νησιού και τον κυριότερο πόλο έλξης για τους τουρίστες, Τούρκους στην πλειοψηφία τους...

Στην πολύπαθη Ίμβρο

Μπορεί η Ίμβρος να λέγεται τώρα Gokceada, τα υπέροχα ελληνικά χωριά της να φέρουν πια τουρκικά ονόματα, να έχουν λεηλατηθεί και να έχουν σχεδόν ερημώσει, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετοί Ρωμιοί που ζουν μόνιμα εκεί, και ακόμα περισσότεροι αυτοί που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι για να δώσουν ζωντάνια στα χωριά όπου μεγάλωσαν.