ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Όλα έτοιμα για τη μεγαλειώδη αποστολή του ΜΟΦΣ «Αλόννησος 2015»

Μακεδονικός όμιλος φουσκωτών σκαφώνΣε 2579 (!) αιτήματα των κατοίκων της Αλοννήσου καλείται να ανταποκριθεί η Αποστολή του Μακεδονικού Ομίλου Σκαφών ΜΟΦΣ «Αλόννησος 2015», που ξεκινά την Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 1 Ιουνίου.
Στην αποστολή, η οποία διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με το Δήμο Αλοννήσου, συμμετέχουν οι όμιλοι φουσκωτών σκαφών από την Χαλκίδα (ΕΟΦΣ) και την Πάτρα (ΠΟΦΣ), με 8 γιατρούς ο δεύτερος, ενώ θα παραστούν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ΕΟΜOΦΣ.

Η «Αλόννησος 2015» είναι μια αποστολή ιατρική και εκπαιδευτική, αγάπης και αλληλεγγύης, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 46 σκάφη με 230 άτομα, 36 γιατροί και 15 ειδικοί επιστήμονες, που θα ικανοποιήσουν αιτήματα για ιατρικές εξετάσεις στην πλειοψηφία τους, αλλά και άλλα, για συμμετοχή σε 10 διαλέξεις.

Για να ικανοποιηθούν οι 2579 αιτήσεις των κατοίκων της Αλοννήσου (2171 για ιατρικά ραντεβού και 408 για συμμετοχής σε διαλέξεις) σε δύο μόλις ημέρες, οργανώθηκαν 20 χώροι ιατρικών εξετάσεων (10 χώροι στο Ιατρείο και 10 στο Γυμνάσιο) και ετοιμάζεται η ταυτόχρονη λειτουργία 5 γραμματειών (Δήμο, Ιατρείο, Γυμνάσιο, Λιμάνι, Στενή Βάλα) στελεχωμένες με 60 εθελοντές. Ικανοποιείται το 95 %  των αιτημάτων, τα ραντεβού με τους γιατρούς έχουν ήδη κλεισθεί και γνωστοποιηθεί στους κατοίκους, με ατομικές ειδοποιήσεις που έλαβαν μέσω του ΚΕΠ Αλοννήσου.
Αλόννησος 2015 ΜΟΦΣΗ ιατρική ομάδα αποτελείται από 36 γιατρούς 19 ειδικοτήτων από Θεσσαλονίκη και Πάτρα,  μεταξύ των οποίων υπάρχουν καθηγητές Πανεπιστημίου, διευθυντές κλινικών κ.ά. Ο πυρήνας της ιατρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι γιατροί του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. Μεταξύ του άλλου ειδικού ιατρικού εξοπλισμού που θα μεταφερθεί, θα υπάρχουν: φορητό μικροβιολογικό εργαστήριο, ειδικά όργανα για πνευμονική σπειρομέτρηση και οφθαλμολογικές εξετάσεις, έγχρωμος υπερηχογράφος κ.τ.λ.
 Έχουν προγραμματιστεί ειδικές παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην παλιά Αλόννησο, στη ΜΟΜ και στο Μουσείου Αλοννήσου. Παράλληλα θα γίνουν 9 εκπαιδευτικές και ιατρικές διαλέξεις και ένα τετράωρο σεμινάριο ΜΕΤΕΟ για τους κατοίκους του νησιού και για τους εκπαιδευτικούς, με εισηγητές γιατρούς και γνωστούς εκπαιδευτικούς, σχολικούς συμβούλους και πρ. Περιφερειάρχες Εκπαίδευσης.

Με την ευγενική βοήθεια των δωρητών της αποστολής, προσφέρθηκαν στην Αλόννησο και έχουν γίνει αποδεκτά από το Δημοτικό Συμβούλιο:
Σύστημα τηλεϊατρικής αξίας €18.450 της εταιρείας Vidavo, εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη,
139 τσάντες, μία για κάθε παιδί του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, με σημαντικά δώρα παιδαγωγικά και παιχνίδια, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του,
Υλικά, αντιδραστήρια, παρασκευάσματα κτλ. για να γίνουν 400 περίπου μικροβιολογικές εξετάσεις και άλλες 700 (εκτιμώμενες) ειδικές εξετάσεις που αφορούν τις ειδικότητες μικροβιολόγου, οφθαλμίατρου, καρδιολόγου, ουρολόγου, γυναικολόγου (pap test) κτλ.,
50-80 σκελετοί & διορθωτικοί φακοί για όλους τους μαθητές που θα διαγνωστούν ότι έχουν οφθαλμολογικά προβλήματα και τους άπορους κατοίκους του νησιού,
Ηλεκτρονικό σπειρόμετρο για Πνευμονολογικές εξετάσεις,
Video camera υψηλής ευκρίνειας και μνήμης micro card 16 GB,
Χημική ανάλυση εδαφικών δειγμάτων από αγρούς της Αλοννήσου και παροχή λιπαντικών συμβουλών στους καλλιεργητές της περιοχής από τον Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι δωρητές της αποστολής είναι:
ΜΕΝΑΡΙΝΙ HELLAS AE, VIDAVO HEALTH TELEMATICS, EY CLUB ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ, GOODYS BURGER HOUSE, NAK SHOES, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,
MALAMIDIS MARINE, ΟΠΤΙΚΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, 10 CAFE BAR, ROCHE, LAZARIDIS DTP,
ECO FOUR ΕΠΕ, ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ , ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΕ, DORMED HELLAS,
JOHN HELLAS ΕΠΕ – RAVENSBURGER, RG ALARM SECURITY SYSTEMS,
IATΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΜΟΦΣ: Θ. Καρτσιώτης, τηλ. 6970-329800, Δήμος Αλοννήσου: Άγγελος Αργυρίου,  Αντιδήμαρχος, τηλ. 2424350223, Κική Αναγνώστου, Δημοτική Σύμβουλος - Πρ. δημοτικής επιτροπής παιδείας & Πρ. επιτροπής τουρισμού, τηλ. 6977-765291