ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Μία θέση για κάθε καλάμι

Aνάμεσα στον απαραίτητο εξοπλισμό ενός σκάφους για ψάρεμα, σημαντική θέση κατέχουν οι καλαμοθήκες. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μια πρώτη προσέγγιση στα διάφορα είδη που προσφέρει η αγορά και στους τρόπους τοποθέτησής τους στο σκάφος.

Οι βελόνες δόλωσης δολωμάτων

Τι νόημα έχει να έχουμε προμηθευτεί μεγάλα και ολόφρεσκα μονοδόλια όταν κατά τη διάρκεια του περάσματός τους στο αγκίστρι θα σπάσουν, θα χάσουν τα υγρά τους και θα βρεθούν αφύσικα και παράξενα στο βυθό; Ποιο το νόημα της προμήθειας μεγάλων και ζουμερών αμερικάνων όταν για να τους δολώσουμε είμαστε αναγκασμένοι να τους κόψουμε σε μικρά κομμάτια που θα ξεματώσουν γρήγορα χάνοντας την αποτελεσματικότητά τους;

Μια σημαντική στιγμή: το γάντζωμα

Το να φέρουμε ένα μεγάλο θήραμα δίπλα στο σκάφος δεν σημαίνει ότι το ανεβάσαμε και επάνω. Για την τελευταία και αποφασιστική πράξη του δράματος χρειάζεται ένα σημαντικό εργαλείο: ο γάντζος, και επίσης χρειάζεται να ξέρουμε πώς να τον χρησιμοποιήσουμε.

 

Νήματα και ο μίτος της Αριάδνης

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αν πρέπει να χρησιμοποιούμε κλασική πετονιά στους μηχανισμούς μας ή είναι καιρός πλέον να την αντικαταστήσουμε με νήμα. Αυτό το θέμα θα προσεγγίσουμε στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσουμε το μίτο της Αριάδνης, που θα μας βγάλει από το λαβύρινθο της αμφιβολίας.

Σιλικονούχα: ευέλικτα όπως τα φυσικά...

Μπορεί τα τεχνητά δολώματα από σιλικόνη να χρησιμοποιούνται πολύ και με μεγάλη επιτυχία τόσο στην τεχνική του spinning, όσο και στην ελαφριά συρτή, κυρίως για το ψάρεμα των μελανουριών, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα μεγάλου μεγέθους σιλικονούχα, τα οποία προρίζονται κυρίως για ψάρεμα σε μεσαία και μεγάλα βάθη.