ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Αρματωσιά «split», μια έξυπνη κίνηση...

Εξερευνώντας μια παραλία ή έναν νέο για μας ψαρότοπο, είναι απαραίτητο να καλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερο βυθό, με σκοπό να «πιάσουμε» το πέρασμα των ψαριών. Το εγχείρημα αυτό απαιτεί τη χρήση αρκετών εργαλείων ή μιας έξυπνης αρματωσιάς, που θα καλύψει τον βυθό περισσότερο από τις συνηθισμένες... Αυτή η αρματωσιά λέγεται «split», δηλαδή «διαχωρίζω».

Paternoster «Stealth»

Λόγω των πολέμων, που δυστυχώς βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ακούμε συνεχώς για αεροπλάνα stealth τα οποία δεν εντοπίζονται από τα εχθρικά ραντάρ κι έτσι μπορούν να εκτελούν την αποστολή τους με επιτυχία. Υπάρχουν όμως και αρματωσιές «stealth», με αποστολή παραπλήσια...

Η αρματωσιά «Pulley»

Η αρματωσιά pulley έχει αναπτυχθεί ειδικά για ψάρεμα σε μεικτούς και βραχώδεις βυθούς όπου η πιθανότητα του σκαλώματος μιας αρματωσιάς είναι μεγάλη τόσο κατά την παραμονή της στη θάλασσα όσο και κατά την ανάκτηση της. Ο σκοπός της συγκεκριμένης αρματωσιάς είναι να μην αφήσει το μολύβι να σέρνεται στο βυθό κατά το μάζεμα ενός ψαριού και να μειώσει έτσι την πιθανότητα να σκαλώσει η αρματωσιά μας μέσω του μολυβιού στις ανωμαλίες του βυθού.

Εγγλέζικο. Αρματωσιά για τα δυνατά ρεύματα

Πολλές φορές, όταν αναζητούμε μεγάλα λαβράκια, αναγκαζόμαστε να ψαρέψουμε σε περιοχές όπου επικρατούν ισχυρά ρεύματα. Ρεύματα ικανά να μετακινούν τον φελλό μας δεκάδες μέτρα μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Τι κάνουμε όταν γνωρίζουμε ότι εκεί μέσα βρίσκονται τα μεγάλα λαβράκια;

Αρματωσιά σε περιβάλλον φυκιών

Η αρματωσιά πρέπει να είναι λιτή χωρίς πολλά αξεσουάρ και να μην αφήνει εκτεθειμένα τα ξέφτια από τους κόμπους, που για το λόγο αυτό θα τους καλύψουμε με μικρά σωληνάκια σιλικόνης.