ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Ο κόμπος Jansik Special

Από τους κόμπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δέσουμε στριφτάρια, αγκίστρια με μάτι ή κρίκους τεχνητών, ο Jansik Special είναι ελάχιστα γνωστός αν και ανήκει στους λίγους εκείνους που αν φτιαχτούν σωστά διατηρούν περισσότερο από το 95% της αντοχής της πετονιάς.

Ανεβατός κόμπος

Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων κόμπος, αρκετά δύσκολος στην κατασκευή αλλά με εξαιρετικό κράτημα και θαυμάσια συμμετρία που τον κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο για μέτριες και χοντρές πετονιές.

Ο κόμπος του Crowford

Και αυτός ο κόμπος βασίζεται σε ένα οχτάρι που αυτή τη φορά όμως εκτελείται γύρω από το σώμα της πετονιάς και πάνω από το μάτι του αγκιστριού. Είναι ένας απλός και γρήγορος κόμπος που διατηρεί μέχρι το 95%  της αντοχής της πετονιάς. Είναι χρήσιμος με οποιοδήποτε αγκίστρι, στριφτάρι ή τεχνητό.

Τονόδεσμος

Είναι ένας κόμπος κατάλληλος για αγκίστρια με ίσια θηλιά και πετονιές μέτριας διαμέτρου. Έχει καλό αλλά όχι εξαιρετικό κράτημα. Πάντως τον προτιμάμε για την ευκολία με την οποία φτιάχνεται.

Κόμπος Palomar (χειρόδεσμος)

Ο κόμπος Palomar φτιάχνεται κατ’ ευθείαν πάνω στον κρίκο ενός στριφταριού, ενός τεχνητού ή ενός αγκιστριού, και γι’ αυτό αποδεικνύεται χρήσιμος σε πολλές περιπτώσεις. Είναι πολύ απλός στην κατασκευή του, γερός και ανθεκτικός και διατηρεί το 90-95% της αντοχής της πετονιάς.

Σβελτόδεσμος

Αυτός ο κόμπος εκτιμάται ιδιαίτερα για την απλότητα και την ταχύτητα με την οποία κατασκευάζεται, αλλά είναι καλός μόνο για αγκίστρια με πολύ μικρή θηλιά και πετονιές ούτε πολύ χοντρές ούτε πολύ ψιλές, γιατί οι πρώτες σφίγγουν δύσκολα ενώ οι δεύτερες γλιστράνε εύκολα.

 

Κορακόδεσμος

Ο κορακόδεσμος αποτελεί μία παραλλαγή του ψευτόκομπου τον οποίο  έχουμε παρουσιάσει σε αυτήν τη σειρά (Ψαρεύω τεύχος 42), αλλά φτιάχνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο καθώς κατασκευάζεται κατευθείαν πάνω στο αγκίστρι.

Δακτυλόδεσμος με έξι σπείρες

Είναι ένας κόμπος που σφίγγει δύσκολα και παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στην κατασκευή του αλλά είναι συμμετρικός και απόλυτα αξιόπιστος. Είναι καλός για να δένουμε αγκίστρια με ίσια θηλιά με πετονιές μεγάλης διαμέτρου, γι’ αυτό συνιστάται για θηράματα μεγάλου μεγέθους.