ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

 • Σαργοί μιας άλλης εποχής

  Σαργοί στα βράχιαΜια μεγάλη θαλασσοταραχή και το σωστό μέρος μπορούν να μας χαρίσουν ακόμη αξέχαστες στιγμές ψαρέματος στον αφρό. Οι τεχνικές, παλιές από χρόνια, δίνουν μια ρετρό γεύση σε ένα ψαρέμα σαργών, των αδιαμφισβήτητων βασιλιάδων των βράχων.

  Κείμενο - Φωτογραφίες: Αlfio Elio Quattrocchi

 • Τι επηρεάζει την άπνοια;

  ελεύθερη κατάδυσηΑυτή τη φορά στο επίκεντρο του άρθρου μας βρίσκεται το θέμα της διάρκειας της άπνοιας και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με το βάθος της βουτιάς, μιας και αυτό έγινε αρκετά αναλυτικά στο άρθρο για την εξίσωση. Εδώ μάς ενδιαφέρει καθαρά ο χρόνος, η διάρκεια της άπνοιας.


 • Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

Πώς θα κάνουμε γάσα όντας ναυτικοί...

Γάσα είναι η μόνιμη θηλιά που δημιουργούμε στην άκρη του σχοινιού μας, προκειμένου να δένουμε εύκολα στη δέστρα του σκάφους μας ή στη μπίντα του λιμανιού. Δεν γίνεται όμως με τον ίδιο τρόπο με όλα τα σχοινιά, ούτε όλα τα σχοινιά είναι κατάλληλα για γάσα...

Η γνωστή μας καντηλίτσα με το ένα χέρι

Οι ναυτικοί κόμποι «προσφέρονται» σε μια πλούσια γκάμα, με πολλούς αυτούς να πραγματοποιούνται και με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε κάθε φορά. Και η καντηλίτσα, ο βασιλιάς των κόμπων, μπορεί να γίνει μόνο με το ένα χέρι, και όχι για λόγους εντυπωσιασμού.

Σχοινιά ...φιμωμένα

Η βασική χρήση του φιμώματος είναι η παρεμπόδιση του σχοινιού να ξεφτίσει, τυλίγοντας στην άκρη του ένα άλλο λεπτό σχοινί. Το φίμωμα χρησιμοποιείται κατά κόρον και για την περιέλιξη του σημείου που πλέκονται τα σχοινιά κατά την κατασκευή της γάσας.

 

Κουλούρα ...ετοιμοπόλεμη!

Η κουλούρα που έχουμε στο σκάφος μας και θεωρείται απαραίτητο σωστικό είναι κάτι που μπορεί να μη μας χρειαστεί ποτέ. Αν όμως χρειαστεί, θα είναι για να σώσει τη ζωή κάποιου ανθρώπου, που δεν θα έχει την πολυτέλεια αναμονής! Ούτε για να βρούμε την καταχωνιασμένη στα ταμπούκια κουλούρα, ούτε να της δέσουμε το σχοινί...